Ilaçi i ri

​Studimi i koktejit të antitrupave AstraZeneca tregon sukses në trajtimin e COVID-19

Një koktej antitrupash të AstraZeneca kundër COVID-19, i cili është provuar të funksionojë si një parandalues te të infektuarit, gjithashtu u tregua se shpëton jetë dhe parandalon sëmundje të rënda kur jepet si trajtim brenda një jave pas simptomave të para.

Ilaçi, një kombinim i dy antitrupave të quajtur AZD7442, zvogëloi rrezikun e COVID-19 të rëndë ose vdekjes me 50% në pacientët jo të shtruar në spital të cilët kishin simptoma për shtatë ditë ose më pak, tha të hënën prodhuesi anglo-suedez i ilaçeve, raporton Reuters.

Reduktimi i rrezikut ishte edhe më i mirë te pacientët që filluan terapinë brenda vetëm pesë ditëve nga simptomat fillestare, por AstraZeneca i bashkohet një fushe të ilaçeve që kanë treguar se parandalojnë përkeqësimin e pacientëve me sëmundje të butë kur jepen menjëherë pas diagnozës.

Ekzekutivi i AstraZeneca Mene Pangalos tha se rezultatet e trajtimit do të nënvizonin kryesisht përdorimin e mundshëm të ardhshëm si një parandalim jo-vaksinues.

“Nëse dhe kur të miratohet kjo do të përdoret gjithashtu në mjedisin e trajtimit. Por diferencuesi i vërtetë për këtë antitrup do të jetë në mjedisin profilaktik,” tha ai.

Terapi të ngjashme të bëra me një klasë të barnave të quajtura antitrupa monoklonalë janë duke u zhvilluar nga Regeneron (REGN.O), Eli Lilly (LLY.N) dhe GlaxoSmithKline (GSK.L) me partnerin Vir (VIR.O). Këto terapi janë miratuar për përdorim urgjent në SHBA për trajtimin e COVID-19 të butë deri të moderuar.

Terapia e Regeneron tregoi 72% mbrojtje kundër infeksionit simptomatik në javën e parë, dhe 93% pas kësaj. GSK-Vir tregoi një ulje prej 79% të rrezikut të shtrimit në spital ose vdekje për ndonjë shkak, ndërsa terapia e Eli Lilly tregoi një ulje prej 70% të ngarkesës virale në ditën e shtatë në krahasim me një placebo.

Merck & Co Inc (MRK.N), nga ana tjetër, po thekson lehtësinë e përdorimit të tabletës së saj antiCOVID-19, e cila zvogëlon rrezikun për të shkuar në spital ose për të vdekur me 50% në një provë të hershme pacientët e fazës që kishin të paktën një faktor rreziku.

AstraZeneca, vaksina e së cilës kundër COVID-19 është përdorur gjerësisht në të gjithë globin, u kërkoi rregullatorëve amerikanë javën e kaluar që të japin autorizimin e përdorimit urgjent për AZD7442 si një goditje parandaluese.

Rezultatet e plota të studimit do të paraqiten për botim në një revistë të rishikuar nga kolegët, tha AstraZeneca.

AZD7442 përmban antitrupa të prodhuar në laborator të krijuar për të qëndruar në trup për muaj për të përmbajtur virusin në rast infeksioni. Një vaksinë, në të kundërt, mbështetet në një sistem imunitar të paprekur për të zhvilluar antitrupa të synuar dhe qeliza që luftojnë infeksionin.

Ndërsa rezultatet e së hënës mbulojnë përdorimin e AZD7442 në pacientët jo të shtruar në spital, një studim i veçantë është gjithashtu duke studiuar përdorimin e tij si një trajtim për pacientët e shtruar në spital COVID-19.