“The Square Kilometre Array”

​SKA: Fillon ndërtimi i teleskopit më të madh në botë

Një nga projektet e mëdha shkencore të shekullit të 21-të fillon fazën e ndërtimit të tij të hënën.

“The Square Kilometre Array” (SKA) do të jetë radioteleskopi më i madh në botë kur të përfundojë në 2028.

I ndarë në të gjithë Afrikën e Jugut dhe Australinë, me një seli në MB, objekti do të adresojë pyetjet më të mëdha në astrofizikë.

Ai do të kryejë testet më të sakta të teorive të Ajnshtajnit dhe madje do të kërkojë për jashtëtokësorë.

Delegacionet nga tetë vendet që udhëheqin projektin po marrin pjesë në ceremoni në zonën e largët Murchison në Australinë Perëndimore dhe në Karoo të Kepit Verior të Afrikës së Jugut.

Kur të mbarojnë festimet, buldozerët do të hyjnë.

“Ky është momenti që bëhet real,” tha Phil Diamond, drejtor i përgjithshëm i Organizatës “Square Kilometre Array”.

“Ka qenë një udhëtim 30-vjeçar. 10 vitet e para kishin të bënin me zhvillimin e koncepteve dhe ideve. 10 të dytat u shpenzuan duke bërë zhvillimin e teknologjisë. Dhe më pas dekada e fundit kishte të bënte me dizajnin e detajuar, sigurimin e vendeve, dhe sigurimi i fondeve për të filluar”, tha ai për BBC.