​OBSH po rishikon se si transmetohet Covid-19 përmes ajrit

Organizata Botërore e Shëndetit ka konfirmuar ekzistencën e provave në rritje që virusi korona gjithashtu mund të transmetohet përmes grimcave të vogla që notojnë në ajër.

Deri kohët e fundit, OBSH e konsideronte kontaktin me zonat e infektuara me koronavirusin si mënyrën e vetme për të transmetuar infeksionin e mbështetur nga provat shkencore. Kështu, Covid-19 transmetohet përmes spërklave të shkaktuara nga kollitja ose teshtitja.

Kjo është arsyeja pse OBSH vuri në dukje larjen e duarve si masë kryesore të parandalimit kundër Covid-19.

Por ata tani konfirmojnë se “transmetimi nga ajri” nuk mund të përjashtohet në mjedise të caktuara. Kjo do të thotë që virusi i koronës gjithashtu mund të transmetohet përmes grimcave të imëta që formohen gjatë bisedës ose frymëmarrjes. Nëse kjo dëshmi konfirmohet, ajo mund të ndikojë në udhëzimet e reja për sjelljen në shtëpi.

Si duket transmetimi nga ajri?

Transmetimi në ajër ndodh kur thithim një virus ose bakter nga grimcat që mund të notojnë në ajër për orë të tëra. Këto spërkla shumë më të vogla mund të përhapen në një zonë shumë më të madhe. Tuberkulozi, gripi dhe pneumonia janë shembuj të sëmundjeve të ajrit.

OBSH ka pranuar se ka prova që sugjerojnë se kjo është gjithashtu e mundur për koronavirus brenda dhe në hapësira të mbingarkuara.

Sa kohë mbijeton virusi në ajër?

Studimet kanë treguar që koronavirusi mund të qëndrojë në ajër për të paktën tre orë. Por shkencëtarët tregojnë se eksperimenti është kryer në një laborator, i cili ndryshon në lidhje me kushtet e jetës reale, ku rezultatet mund të ndryshojnë.

Ka rrethana në të cilat koronavirusi “përhapet super”, gjë që ngre dyshimin se ndotja përmes ajrit është një mundësi e vërtetë. Në qytetin amerikan të Mount Vernon në Uashington, një person dyshohet se infektoi të paktën 45 të tjerë, të cilët kënduan në të njëjtin kor.

Disa nga të infektuarit nuk shkelën ndonjë nga rregullat e distancës shoqërore.

Një incident i ngjashëm ka ndodhur në fund të janarit në Guangxi të Kinës, ku një person i infektuar besohet se ka transmetuar virusin te nëntë persona të tjerë që hëngrën në të njëjtin restorant.

Shkencëtarët thonë se një nga klientët e infektuar ishte ulur gjashtë metra larg bartësit të infeksionit.

Mënyra se si transmetohet një sëmundje përcakton masat që merren për të parandaluar përhapjen e saj. Udhëzimet aktuale të Organizatës Botërore të Shëndetit për Covid-19 rekomandojnë larjen e duarve me ujë të ngrohtë dhe sapun për 20 sekonda, si dhe respektimin e rregullave të distancës shoqërore.

Por disa shkencëtarë tani argumentojnë se ndërsa këto masa kanë një rëndësi të madhe, ato nuk do të jenë të mjaftueshme kundër infeksioneve të ajrit. Deri më tani, OBSH nuk ka shtuar asgjë të re në udhëzimet aktuale, por provat e reja aktualisht po vlerësohen.

Nëse konfirmohet, këshillat zyrtare mund të zgjerohen për të përfshirë përdorimin më të përhapur të maskave dhe distancë më rigoroze, veçanërisht në kafene, restorante dhe transport publik.

Rregullimi më i rreptë i mjediseve me ajër të kondicionuar gjithashtu mund të vihet në diskutim.

Çfarë e bëri OBSH të rishqyrtojë udhëzimet e saj?

Kohët e fundit, 239 shkencëtarë nga 32 vende botuan një letër të hapur dërguar OBSH-së.

Ata i bënë thirrje agjencisë së KB të rinovojë udhëzimet e saj për koronavirusin, në dritën e informacionit të transmetimit nga ajri.

“Ne donim ta konfirmonim këtë provë”, tha Jose Jimenez, një kimist në Universitetin e Kolorados që nënshkroi letrën.

“Kjo përfundimisht nuk është një sulm ndaj OBSH-së. Është një debat shkencor, por ne kemi ndjerë se duhej të dilnim publik me të sepse ata nuk pranuan të dëgjojnë provat pas shumë bisedave që kemi pasur me ta.”

Në përgjigje të letrës, Benedeta Alegranci, drejtuese teknike e OBSH-së për parandalimin dhe kontrollin e infeksionit, tha se provat e transmetimit të koronavirusit nga ajri në “mjediset e përshkruara të mbushura, të mbyllura, të ajrosura dobët nuk mund të përjashtohen”.

Sidoqoftë, OBSH tha që dëshironte të shihte më shumë prova të kësaj forme infeksioni përpara se të merrte ndonjë vendim të ri.

Një këshilltar tjetër i OBSH-së, David Hayman, tha që agjencia priste rezultate konkrete nga hulumtime shumë më të gjera përpara se të miratonte një strategji të re antivirus.