Opozitari

​Navalny në gjendje jo të mirë, avokatët kërkojnë transferimin e tij në spital civil

Lideri rus i opozitës Alexei Navalny, i cili ka qenë në një grevë urie për tri javë, është “shumë i dobët” dhe “nuk mori” ndihmë mjekësore, thanë avokatët e tij sot pasi e vizituan atë në spitalin e burgut.

“Ai është shumë i dobët, është e vështirë për të të ulet dhe të flasë,” u tha Olga Mihailova gazetarëve, duke shtuar se Navalny “nuk mori kujdesin e duhur mjekësor” në spital për të burgosurit me tuberkuloz.

Ajo kërkoi që Navalny të transferohej urgjentisht në një “spital civil” në Moskë “në mënyrë që të parandalonte që ai të vdiste”.

Një grup mjekësh të udhëhequr nga Anastasia Vasiliev, mjeku personal i opozitës 44-vjeçare, nuk u lejua të hynte në spital, siç ndodhi sa herë që ata u përpoqën të vizitonin Navalny.

Në një deklaratë për shtypin francez, Vasiliev dënoi “mosrespektimin e plotë”, duke kujtuar se është “detyra e një mjeku për të ndihmuar një pacient” dhe duke theksuar se bëhet fjalë për “jetën” e kundërshtarit kryesor të presidentit rus Vladimir Putin.

Më 31 mars, Navalny hyri në grevë urie për të protestuar ndaj kushteve të burgut, duke akuzuar administratën e burgut se nuk e lejonte të vizitonte një mjek.

Ai u arrestua në janar pasi mbërriti në Rusi pasi u rikuperua nga helmimi në Gjermani për pesë muaj, për të cilin akuzon presidentin rus Vladimir Putin.

Navalny u dënua me dy vjet e gjysmë burg, pasi ai shkeli dënimin me kusht nga 2014 duke shkuar në Gjermani për mjekim.