Talin

​Estoni: Spiunazhi rus – kërcënim i përhershëm, Kina e pranishme

Media estoneze ka botuar pjesë të rishikimit vjetor 2020-2021 nga Shërbimi i Sigurisë së Brendshme Estoneze – i njohur si KAPO, spiunazhi rus kundër Estonisë mbeti një kërcënim i vazhdueshëm dhe i përhershëm edhe gjatë pandemisë së COVID-19, ani pse zbulimi/spiunazhi tani bëhet më shumë në hapësirën kibernetike; Estonia po përballet gjithashtu me rrezikun e shërbimeve speciale të Republikës Popullore të Kinës.

Në parathënien e rishikimit vjetor, drejtori i KAPO, Arnold Sinisalu, thekson se viti 2020 dhe 2021 do të markohen nga shkurtesa COVID-19 për një kohë të gjatë.

“Nga këndvështrimi ynë, pandemia nuk e ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme sigurinë kombëtare, por ajo mund t’u japë oportunistëve shpresën për të ‘peshkuar’ më lehtë në ujë me baltë,” shkroi ai.

Sipas Sinisalu, Kremlini është përpjekur të shfrytëzojë këto kohë të trazuara duke përdorur propagandë për të përmirësuar reputacionin e saj dhe prishur unitetin e Bashkimit Evropian dhe Perëndimit.

“Perëndimi i ka qëndruar besnik vlerave të tij dhe ka përdorur sanksione ndërkombëtare, efektivitetin e të cilave ne mund ta vlerësojmë vetëm nga distanca, në një moment në të ardhmen. Sanksionet e vendosura për sulme ndaj sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës, si dhe për shkelje të dukshme të të drejtave të njeriut të individëve dhe përdorimit të armëve kimike, me siguri do të kenë një efekt në pajtueshmërinë e Kremlinit me ligjin ndërkombëtar. Por, padyshim që nuk do të ndryshojë qëllimet dhe modelet e sjelljes së moskovitëve ”, tha drejtori i KAPO.

Sipas Shërbimit të Brendshëm të Sigurisë Estoneze, ndikimi dhe aktivitetet e inteligjencës së Kremlinit kundër Estonisë nuk u ulën në kulmin e pandemisë. Sidoqoftë, kufijtë e mbyllur dhe kufizimet në tubimet publike bënë që liderët lokalë të politikave të ndarjes së Kremlinit të hynin në internet.

“Spiunazhi nga Federata Ruse kundër Estonisë është një kërcënim i vazhdueshëm dhe i përhershëm. Në krizën e shkaktuar nga virusi, lëvizja fizike dhe aktivitetet e spiunëve të huaj ishin ndjeshëm të kufizuara, por më shumë përpjekje u vu në spiunazh në hapësirën kibernetike, “vuri në dukje Sinisalu.

Një rrezik tjetër me të cilin përballet Estonia, përveç veprimtarive të spiunazhit rus, është shfaqja e shërbimeve speciale të Republikës Popullore komuniste të Kinës.

“Për disa kohë tani, veprimet e Pekinit kanë shkaktuar shqetësime për kundërzbulimin. Rreziku nuk është më teorik; është konfirmuar me vendimin e parë të gjykatës. Inteligjenca kineze rekrutoi një shtetas estonez ”, – thuhet në raport.

Sipas KAPO, Tarmo Kouts, një punonjës afatgjatë i një universiteti estonez, kishte krijuar një marrëdhënie me Byronë e Inteligjencës të Departamentit të Shtabit të Përbashkët të Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës, ose inteligjencën ushtarake kineze.