pamje

​Çfarë po ndodh në plazhet britanike? (FOTO)

Formacione misterioze në plazh, si ato në plazh në Dorset, Angli, quhen kulmi i plazhit – dhe një nga arsyet pse janë misterioze është se shkencëtarët ende nuk janë plotësisht të sigurt se si formohen.

Gungat në plazh, të cilat shpesh ndodhin gjatë ose pas stuhisë, janë të pazakonta, pasi distanca e tyre është e rregullt.

Nëse nuk besoni në alien, ekzistojnë dy teori për formimin e tyre, transmeton KosovaPress.

E para është një teori “buzë thurjeje”, e cila përfshin ndërveprimet ndërmjet valëve normale që i afrohen bregut dhe valëve “buzë” që formohen vertikalisht në breg.

Ndërveprimet midis këtyre valëve formojnë pikat e ndara të intensitetit të valëve të ndryshme.

Teoria e dytë është ajo e vetë-organizimit, e cila pohon e gungat janë rezultat i ndërveprimeve të rregullta të valëve, rrymave dhe rërës gjatë kohës që gjenerohen lidhjet kthyese.

loading...