COVID19

​Burrat e pamartuar dhe ata me të ardhura të ulëta në rrezik më të lartë të vdekjes për shkak të COVID-19

Pse janë në rrezik nga Covid-19 burrat e pamartuar dhe ata me të ardhura të ulëta ?

Studimi bazohet në të dhëna nga Bordi Kombëtar Suedez i Shëndetit dhe Mirëqenies për të gjitha vdekjet e konfirmuara për shkak të sëmundjes vdekjeprurëse në Suedi, në rastin e të rriturve të moshës 20-vjeç ose më të vjetër.

Ndërsa koronavirusi vazhdon të përhapet në të gjithë botën, shkencëtarët po mësojnë se si virusi ndikon te njerëzit.

Tani, studiuesit kanë paralajmëruar që burrat me të ardhura më të ulëta, nivele më të ulëta arsimimi, të pamartuarit dhe ata të lindur në vende me të ardhura të ulëta, kanë shanse më të larta të vdesin për shkak të sëmundjes vdekjeprurëse.

“Ne mund të tregojmë se ka efekte të pavarura të faktorëve të ndryshëm të rrezikut të veçantë që janë sjellë në debate rreth COVID-19”, tha autori Sven Drefahl nga Universiteti i Stokholmit në Suedi.

“Të gjithë këta faktorë janë individualisht të lidhur individualisht me një rrezik të rritur të vdekjes nga COVID-19,” shtoi ai.

Në hulumtimin, botuar në revistën Nature Communications, Drefahl tha se personat e lindur jashtë vendit në mënyrë anormale kanë vdekshmëri më të ulët sesa njerëzit e lindur në Suedi. Kjo vlen edhe kur studimi mori parasysh të ardhurat dhe nivelin e arsimit.

Rritja e rrezikut të vdekjes nga koronavirusi për këtë grup mbetet pasi shkencëtarët kontrolluan për rrethana si të ardhurat dhe nivelin e arsimimit.

Hulumtimi tregoi se të jesh burrë, të kesh një nivel më të ulët arsimor, dhe gjithashtu të ardhura më të ulëta rezulton në një shans më të lartë për të vdekur për shkak të koronavirusit.

Gjetjet treguan se burrat dhe femrat e pamartuara kishin 1.5-2 herë më shumë rrezik për të humbur jetën për shkak të COVID-19 sesa ata që ishin të martuar.

Sipas shkencëtarëve, burrat në përgjithësi kanë një normë më të lartë të vdekshmërisë për shkak të faktorëve të jetesës kryesisht dhe biologjisë.

“Fakti që njerëzit me pak arsim ose me të ardhura të ulëta kanë vdekshmëri më të lartë mund të jetë kryesisht për shkak të faktorëve të jetës, duke përfshirë financat – sa mund të përballojë dikush për t’i dhënë përparësi shëndetit të tij,” tha autori i studimit Gunnar Andersson.

“Në mënyrë të ngjashme, ne mund të shpjegojmë vdekshmërinë e rritur nga COVID-19 për këto grupe,” shtoi Andersson.

Një numër studimesh të mëparshme kanë treguar gjithashtu se njerëzit e pamartuar kanë vdekshmëri më të lartë në rast të sëmundjeve të ndryshme, vuri në dukje ekipi i shkencëtarëve.

Përhapja vdekjeprurëse e virusit ka krijuar një trazirë të madhe në të gjithë botën në kohët e fundit duke infektuar më shumë se 37 milionë njerëz në të gjithë botën dhe mori jetën e mbi një milion njerëzve në më shumë se 170 vende.