Këshillat

​8 masa mbrojtëse për blerje në dyqan gjatë pandemisë me koronavirus

Ekzistojnë një numër pyetjesh kur bëhet fjalë për blerjen e gjërave ushqimore gjatë pandemisë me koronavirus.

Ekspertët tregojnë se çfarë është e sigurt dhe çfarë jo.

1. A është e sigurt të shkosh në dyqan?

Shumica ndodhemi nëpër shtëpi dhe kemi reduktuar kontaktin shoqëror për të ndaluar përhapjen e virusit. Sa e sigurt është të shkosh në dyqan? Gjëja më e rëndësishme është të mos kontaktoni me personin e infektuar dhe këto janë masat më të rëndësishme të distancës sociale dhe mbrojtjes. Mbani distancën dhe vendosni një maskë dhe doreza.

Sigurohuni që t’i lani duart kur të ktheheni në shtëpi dhe pasi të hapni paketat e sendeve tuaja. Ndërkohë mos e prekni fytyrën me duar.

2. A mund të porositësh blerjen online?

Ushqimet nuk janë një rrezik – rreziku është kontakti me shitësin / furnizuesin. Sot, shumica e komp anive të transportit ofrojnë transportim pa kontakt, kështu që përfitoni nga kjo.

3. A duhet të pastrohen çantat dhe paketimet e tjera pasi të kthehemi në shtëpi?

“Bazuar në atë që dimë sot, është opsionale,” tha Ben Chapman, doktor, profesor dhe profesor i sigurisë ushqimore. Por nëse kjo ju bën të ndjeheni më të sigurt, sigurohuni që të dezinfektoni çdo gjë që sillni në shtëpi.

4. Po për ushqimet e freskëta?

Nuk ka asnjë provë që virusi përhapet përmes ushqimeve, por ende ka prova që ai mund të jetojë mbi to, sipas një studimi. Chapman thekson se shanset për të kontaktuar virusin në këtë mënyrë janë shumë të ulëta, por ushqimet e freskëta duhet të lahen plotësisht.

5. Si i mbani gjurmët ushqimet e freskëta?

Lani ato nën një avion me ujë të ftohtë, thotë Amanda Diring, specialiste ushqimi:

“Unë shoh shumë udhëzime për larjen me sapun dhe ujë, sepse ato lahen të dy duart, p or rekomandimi është që të përdorni një furçë për të larë perimet dhe frutat që kanë një sipërfaqe më të vështirë dhe vetëm me ujë. Por mos harroni të lani furçën tuaj me sapun pas çdo përdorimi.

6. A do ta vrasë gatimi virusin?

Sipas rekomandimeve, mjafton të gatuani në një temperaturë prej rreth 65 gradë për të vrarë viruset.

7. A do të vret virusi ngrirja e ushqimeve?

Ngrirja e ushqimit të freskët me qëllim shkatërrimin e virusit nuk është metoda më e mirë, veçanërisht duke marrë parasysh që laboratori ngrin virusin për ta ruajtur atë, thekson Chapman.

8. Po sikur të jem një grup rreziku, a duhet të blej produkte të paketuara?

“Konsumatorët që janë në rrezik të imunitetit duhet të konsiderojnë blerjen e frutave dhe perimeve të paketuara dhe të rrisin kujdes dhe të gatuajnë ushqimet e tyre para konsumit,” tha Diring.