​72 vjet nga prodhimi i Porsche Numër 1

Pesëdhjetë kopjet e para të modelit të prodhimit Porsche 356, u prodhuan në qytetin Gmünd, ku edhe sot ekziston një muze i madh privat Porsche.

Ferdinand Porsche së pari ndërtoi makinën në vitin 1900, dhe gjatë gjysmëshekullit tjetër bëri ndërtime të panumërta të tjera në historinë e automobilave, si një nga figurat më domethënëse në këtë segment të industrisë.

Sidoqoftë, nuk ishte vetëm deri në vitin 1948 që një veturë lindi zyrtarisht emrin Porsche, megjithëse disa burime e konsiderojnë Luftën e Paraluftës 64 si Porsche e parë.

Për veturën e njohur thjesht si Nr. 1 dhe në disa vende, krejt gabimisht, si 356/1, në të vërtetë përgjegjës është i biri Ferry Porsche, me hartimin e Erwin Komenda, por si bazë mekanike kishte Volkswagen dhe gjithçka tjetër nga ana e strukturës mbeti brenda familjes.

Nr.1 doli në rrugë me një motor të vendosur në qendër dhe trup alumini, i mbështetur nga një motor Volkswagen, me 40 kuaj fuqi.

Shpërndaje